La CUP vota unes ordenances fiscals condicionades a la progressivitat, per defensar els drets socials

En el Ple extraordinari celebrat dijous passat, 10 de novembre, la CUP va donar finalment el seu vot a favor de les Ordenances Fiscals per al 2012, que bàsicament suposen un augment del 2% general i la introducció de criteris de progressivitat. Tot i que les taxes aprovades no són les que hauria presentat la Candidatura i que, per tant, la intenció inicial era abstenir-se en la votació, finalment es va decidir votar-hi a favor pel fet que, amb els canvis que s’hi van introduir, són unes taxes millors i més justes que les que hi havia fins ara i que haurien continuat vigents en cas de no haver-se aprovat.

La proposta final inclou algunes de les principals propostes de la CUP per al 2012, com és la bonificació del 40% de l’IBI per a les rendes més baixes, les que més pateixen la crisi, per primera vegada en unes ordenances fiscals a Vilanova. La CUP també ha aconseguit la rebaixa de la taxa d’escombraries per a activitats per als locals de menys de 120 metres quadrats i la congelació per als locals de fins a 400 metres quadrats.

La CUP va iniciar les negociacions de les ordenances fiscals amb tres principis, des d’una òptica d’esquerres, en situació de crisi i atur, i en benefici de la defensa de les polítiques socials. Els tres principis han estat acollits amb més o menys intensitat:

1) Procurar un augment –indeterminat– d’ingressos per a l’Ajuntament: la present proposta incrementarà en 0,5 milions la recaptació de l’Ajuntament. L’any vinent l’Ajuntament comptarà amb 4 milions d’euros menys que enguany. El retorn dels crèdits als bancs, fruit de l’esgotament dels períodes de carència dels crèdits demanats per l’anterior govern, suposarà una despesa d’1,5 milions d’euros més que el 2011, i pujarà fins a l’escandalosa xifra de 4,3 milions. La Generalitat de CiU, amb les primeres retallades adreçades directament als ajuntaments, farà gastar de moment 100.000 euros més a l’Ajuntament per garantir la viabilitat de l’Escola de Música i de les Llars d’Infants. L’Estat espanyol es quedarà aquest any i els quatre vinents 720.000 euros de l’aportació que pertoca als Ajuntaments, espoli aquest que va ser motiu d’una moció de la CUP al Ple del mes de setembre. Finalment, els ingressos previstos per al 2012 a través d’impostos són 1,2 milions menys respecte als pressupostats a principis de 2011. L’Ajuntament, en definitiva, disposarà de 4,4 milions menys el 2012. Davant aquest descens del pressupost, la CUP vol blindar els drets socials i les polítiques públiques a través de garantir uns mínims, i per això no s’ha oposat a un increment general. Malgrat tot, cal deixar clar que per a la CUP un augment dels impostos ha de comportar, també, una reducció dràstica de tota despesa municipal no justificable en temps de crisi. En aquest sentit, la rebaixa empresa pel govern de 400.000 euros en el cost de l’aparell polític de l’Ajuntament, sumada a les mesures proposades per la CUP de reducció dels locals de lloguer (290.000 euros), revisió del contracte de la grua (365.000 euros), la unificació dels locals de PIVSAM i VNG Aparcaments (20.000 euros), la realització d’un nou contracte elèctric, etc., són mesures que han d’acompanyar aquest augment del 2% en la recaptació per tal de dotar l’Ajuntament de recursos suficients per estar al costat de la gent en temps difícils i garantir drets socials tals com l’habitatge, l’educació, la formació, la sanitat i l’accés a la cultura.

2) Progressivitat fiscal i protecció de les classes més populars: la CUP va posar com a contrapartida a l’augment de les taxes la introducció, per primera vegada, d’una fórmula de bonificació substancial de l’IBI per a les famílies més pobres. La proposta inicial de la CUP contemplava bonificar el 50% de l’IBI a entre 1.000 i 1.500 famílies segons renda familiar. Finalment, la proposta d’ordenances acceptada per CiU recull una part de la proposta. Les bonificacions seran del 40% i els barems de renda familiar van adreçats a famílies en situació de precarietat econòmica.

D’altra banda, la CUP va demanar fer un augment progressiu de l’IBI. S’apujarà un 2% per als immobles amb valor cadastral inferior a 150.000 euros (uns 44.000 rebuts), que suposarà una mitjana de 5 euros d’augment en el rebut de l’IBI;  un 2,5% als valors cadastrals entre 150.000 i 300.000 (5.000 rebuts); un 3,5% als valors cadastrals entre 300.00 i 500.000 (1.000 rebuts); un 4%  als valors entre 500.000 i 1 milió (500 rebuts) i un augment del 5% als rebuts amb valor cadastral per sobre d’1 milió d’euros (220 rebuts).

3)  Activació econòmica i creació de llocs de treball: el tercer principi de la CUP demanava revisar la taxa d’escombraries per activitat i bonificar la llicència d’activitats per a nous establiments al Casc Antic i la Geltrú, bonificació que ha estat acceptada. Fins ara, per exemple, un bar de menys de 60 metres quadrats pagava una taxa d’escombraries de 1.028 euros, mentre que un bar-restaurant de 2.000 metres quadrats en pagava tan sols 1.703. Per això, la CUP va demanar abaixar els locals més petits i apujar els més grans, a partir de 400 metres quadrats. La taxa d’escombraries baixa finalment un 8% per als locals de menys de 120 metres quadrats i es congela per als locals inferiors a 400. A banda, les presents ordenances inclouen també la bonificació del 100% de la llicència d’activitats per a emprenedors en situació d’atur menors de 30 anys, i del 50% per als majors de 30 anys.

Altres propostes acceptades

Respectats els tres principis, la CUP va acceptar no contribuir al blocatge de les ordenances fiscals, compromís que es va traduir en un vot afirmatiu. La CUP, però, va aconseguir introduir altres demandes, com la reducció del 30% del lloguer de les pistes esportives, que estaven molt per sobre de les pistes de poblacions veïnes; la reducció del 50% en la quota dels gimnasos/piscines municipals per a aturats, i la reducció del 30% per a pensionistes;  i la reducció del 30% en el lloguer de la biblioteca Joan Oliva i el Museu Víctor Balaguer per a activitats culturals.

Propostes no acceptades

La CUP, malgrat el vot afirmatiu, lamenta un seguit de propostes no acceptades en la negociació:

- Supressió de la quota piscina per a l’Esportiu La Piscina. Els actuals beneficiaris de la quota piscina seguiran gaudint-ne, però els nous usuaris que hi vulguin accedir no podran.

- Augment de l’IAE, és a dir, de l’Impost sobre Activitats Econòmiques que paguen només les empreses que facturen més d’1 milió d’euros i que la CUP volia fer augmentar un 8%, perquè qui més té contribueixi una mica més als fons públics.

- Eliminació o reducció de la bonificació del 100% sobre l’Impost d’Obres i Construccions (ICIO) per a nous hotels, mesura que va introduir el tripartit, que és injusta (perquè la resta de veïns paguem aquest impost per qualsevol obra) i que s’ha demostrat inútil per atreure hotels.

- Lamentem, també, que segueixi posposant-se sine die la reforma integral de la taxa de brossa, que no compleix la funció de taxar qui més contamina i bonificar qui fa els deures amb la reducció, reutilització i reciclatge dels residus.